Schimbarea actului de identitate este cât se poate de clar explicată în lege – cine, în ce condiții și când trebuie să ceară un alt buletin. Sunt condiții specifice, dar nu toți românii le cunosc, scrie capital.ro.
Potrivit legii, schimbarea de buletin este obligatorie în anumite situații, iar cetățenii aflați în această situație trebuie să aducă o serie de documente.
De exemplu, schimbarea de buletin este obligatorie în cazul românilor care s-au căsătorit și, prin acest act, și-au schimbat numele. Iar schimbarea buletinului trebuie realizată cât mai curând, în caz contrar putând apărea o serie de probleme.
Legea spune că, la căsătorie, decizia de a prelua numele celuilalt soț atrage obligația actualizării documentelor personale. Procedurile sunt necesare pentru menținerea concordanței între noul statut civil și actele de identitate.
De menționat și că această regulă este valabilă în cazul oricărui cetățean care își modifică orice componentă a numelui.
În astfel de cazuri, solicitantul are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a depune cererea de schimbare a buletinului. Dosarul se depune la Serviciul de Evidență a Persoanelor de pe raza domiciliului.
Iată ce documente sunt necesare:
Atenție, schimbarea buletinului atrage și actualizarea datelor de pe permisul de conducere. Astfel, după schimbarea buletinului, cetățenii trebuie să aibă în vedere și actualizarea permisului.
Cel sau cea în cauză trebuie să se prezinte personal la Serviciul de permise auto.
Documente necesare pentru actualizarea datelor permisului de conducere:
Mai departe, urmează actualizarea pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar. După căsătorie, cei care și-au schimbat numele au obligația să solicite un nou pașaport.